Blogul Aventuria

Siguranta echipamentelor sportive de iarna

Written By: admin - Jan• 15•13

Una din intrebarile frecvente legate de utilizarea cutiilor portbagaj este cat de vulnerabile sunt la furt si cat de tentante pot fi. Echipamentele din flota noastra nu au fost nici macar fortate pana acum, in 5 ani de activitate, insa un client ne-a semnalat recent ca i s-a furat cutia portbagaj de pe masina intr-o statiune din Slovacia, in miezul zilei. Facand sesizare la politia locala au aflat ca se raportau zilnic 5-6 furturi de cutii portbagaj din parcarile telecabinelor iar de pe partie sustrageri de echipament sportiv – placi de snowboard sau schiuri.

Ca urmare a acestui incident am redactat o lista cu recomandari pentru cei ce practica sporturi de iarna sau calatoresc cu solutii de transport bagaje sau cu echipament sportiv:
1. Personalizati vizibil, (semi)permanent, echipamentul sportiv si cel de transport, cu autocolante, prin vopsire sau sablare/ zgariere. Folositi nume/ numere/ coduri sau simboluri grafice pe care sa le puteti indica politistilor in scopul identificarii bunurilor voastre;
2. Faceti poze cu echipamentul personalizat. E mai simplu sa aratati o poza decat sa explicati unor vorbitori de limba straina cum arata echipamentul vostru.
3. Folositi pentru schiuri si snowboarduri un minim element de siguranta – un cablu antifurt care sa lege cel putin schiurile intre ele, ideal sa le lege si de rastelul de schiuri sau de un alt element solid, permanent.
4. Nu lasati accesorii (manusi, ochelari, casti, cagule, genti) nesupravegheate. Tineti aproape geaca de schi in restaurante sau baruri, mai ales daca lasati in ea portofelul, telefonul mobil si cartela de schi.
5. Nu lasati seara sau peste noapte echipament sportiv nesupravegheat. Apelati la garderobele ce se gasesc de obicei langa telecabine inainte de a porni la “apres-ski”.
6. Cutiile portbagaj pot fi mai greu de sustras daca sunt legate de bare cu un cablu suplimentar, din interior. Lasati cablul vizibil sub cutie (fara sa atinga caroseria totusi). Unele sisteme de prindere permit detasarea elementului de actionare a strangerilor fara a afecta prinderea insa facand foarte dificila demontarea pentru neavizati.
7. In tranzit sau la destinatie nu lasati schiuri sau snowboarduri pe suporti, la vedere. Daca nu aveti de ales (o oprire mai lunga la un centru comercial sau la obiective turistice) folositi cabluri suplimentare de asigurare, legandu-le de bare. In aceste situatii pot fi folosite si antifurturi standard, cum este Thule Cable Lock – un antifurt de 1,8 metri, altminteri incomod de transportat pe partie si nepractic pentru o singura pereche de schiuri.
8. In cazul echipamentelor de pe care legaturile se demonteaza usor, scoaterea acestora si depozitarea in portbagaj poate reduce “atractivitatea” lor (cu mentiunea ca uneori demontarea legaturilor le poate face mai vulnerabile la sustragerea din suport).

Unele dintre masuri, cum ar fi cele de personalizare, sunt aplicate punctual. Celelalte, precum legarea schiurilor, depozitarea in locuri pazite sau incuiate, tin de o schimbare in comportament. Prin combinarea lor reduceti insa mult neplacerile cauzate de sustragerea echipamentului vostru sportiv de valoare.

Daca ai idei utile legate de acest subiect cu mare placere extindem lista de recomandari, asa ca nu ezita sa ne scrii pe email sau in campul de comentarii.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>