Blogul Aventuria

Lectia de caiac

Written By: admin - May• 02•11

1 Mai muncitoresc, la propriu. Iesire pe Herastrau impreuna cu Adi, cu doua caiace Capri 1, in principal pe

ntru a pregati acest articol. Ca un novice in ale caiacului, iata ce-am invatat (sau mai bine zis retinut) dupa doar o jumatate de ora pe apa.

Intrarea in caiac, la fel ca si pornitul de pe loc cu masina sau bicicleta, este esentiala. Ideal ar fi sa gasesti un ponton aproape de nivelul apei, astfel incat sa poti alinia caiacul cu “uscatul”. Odata ce ai pus caiacul pe apa, langa ponton sau mal (paralel, binenteles), pui padela de-a curmezisul caiacului cu sprijin pe mal si din pozitia ghemuit in lateralul caiacului incepi imbarcarea:

- mana dinspre caiac prinde padela si marginea cockpitului (pe cat posibil) pentru a tine caiacul lipit de mal;

- piciorul dinspre caiac se aseaza in cockpit, cat mai pe centru;

- mana dinspre mal se reazema pe padela, stabilizand caiacul;

- piciorul dinspre mal se aseaza in cockpit, in timp ce se transfera (implicit) mai multa greutate in barca;

- din pozitia ghemuit in cockpit te asezi in scaun, transferand astfel centrul de greutate si stabilitatea in caiac;

- preiei padela si esti gata!

Odata ajuns in caiac, inainte de orice, trebuie sa iti mentii echilibrul. Daca esti intr-un caiac de amatori, de tura, iti va fi mult mai usor decat intr-un caiac de competitie sau unul de “white-water” (rauri involburate). Nu incerca sa te stabilizezi din corp, sa compensezi balansul cu trunchiul deoarece risti sa amplifici miscarea si sa te rastorni. Intinde padela pe apa, ca si cum te-ai sprijini cu palma, dar fara sa apesi – e suficient sa preiei din balans. Ca si la mersul cu bicicleta, problema mentinerii echilibrului se diminueaza odata ce te deplasezi, dar pentru asta trebuie sa vaslesti…

Avem o padela, cum procedam? Vei observa ca palele nu sunt aliniate, ci decalate (cu aproximativ 90 grade). Mana indemanatica va sta fixa astfel incat pala corespunzatoare sa “traga” in apa, iar cand pala opusa intra in apa incheietura va roti padela in mana opusa. Mana mai putin indemanatica se va roti pe padela, schimbandu-si pozitia astfel incat sa ajute palele sa intre drept in apa. E important sa nu strangi padela (previzibil la incepatori) pentru ca vei pierde energie rapid.

Padela se tine cu cele doua maini la o latime aproximativ egala cu latimea umerilor. Miscarea de rotire, de vaslire, se face in partea dinaintea corpului, pentru echilibru – daca lasi bratul cu padela sa treaca de sold ai tendinta sa rasucesti si trunchiul dupa brat si implicit vei muta centrul de greutate spre exteriorul caiacului. Trebuie sa fii in permanenta relaxat (trunchi, picioare, priza pe padela) si sa lasi corpul sa-si gaseasca instinctiv miscarile, privind totodata inainte, spre un reper dupa care sa te ghidezi si care sa iti dea o perspectiva pentru un plus de echilibru.

Pentru controlul directiei ai doua posibilitati, pentru diferite situatii:

- franare cu pala in apa, pentru a te roti in jurul ei (pentru viraje mai ferme); franarea se face cu dosul palei, nu trebuie sa rotesti padela in mana;

- vaslirea “asimetrica”, tragand fie mai des fie mai energic de unul din brate (cel din exteriorul curbei);

Vaslind pe un lac “popular” e important sa tii cont si de ceilalti participanti la trafic, mai ales ca unii din acestia pot genera valuri ce te pot rasturna. Valurile se “iau” perpendicular dar atentie, odata ajunse la mal valurile se pot intoarce si atunci sunt sanse mari sa vina din laterala. Despre vant si curenti de apa nu am aflat prea multe in aceasta iesire insa am putut constata ca jumatate de lac era protejat de vant si implicit ceva mai linistit.

Si dupa atata vaslit e timpul sa iesim la mal… Pasii pentru imbarcare se parcurg in ordine inversa, cu mentiunea ca dupa efort e bine sa iti rezervi cateva clipe de odihna in care sa te asiguri ca bratele si picioarele te pot ajuta sa iesi din caiac, ca nu ai amortit sau ai obosit prea tare.

Ca si experienta de petrecere a timpului liber, la acest nivel de pregatire as compara o astfel de iesire cu caiacul cu un traseu mai dificil pe munte, unde trebuie sa fii atat de atent la poteca (respectiv la destul de multe lucruri legate de vaslit) incat nu ai timp sa te gandesti la altceva, trebuie sa te detasezi de alte ganduri pentru ca esti intr-o situatie de “supravietuire” (apropos, sa va povestesc si cum te urci in caiac daca te rastorni, dar cand se mai incalzeste apa!).

Pe de alta parte, senzatia de efort este placuta si completa, lucrezi toti muschii de la brau in sus, si chiar si pe cei de la picioare daca esti tensionat si iti transmiti efortul de echilibru in picioare (cazul meu)!

Si un sfat de incheiere: protejeaza-ti capul, ochii si mainile la iesirea pe lac, te poti bronza sau arde repede sau poti face insolatie. Si nu uita binenteles sa te hidratezi, chiar daca esti inconjurat de apa!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Comment

  1. [...] un training legat de cum sa te urci in caiac, cum sa vaslesti, ce sa faci daca… cei curiosi┬ápot arunca aici un ochi pentru partea teoretica; – plimbarea cu bicicleta: vom avea biciclete MTB in stare buna si foarte [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>