Weekendul trecut am participat (personal ca invitat, iar Aventuria ca partener logistic) la Cantonament 3.0 unde am avut ocazia sa intalnesc bloggeri, sportivi si bloggeri-sportivi (foarte putini doar bloggeri, ca sa fiu mai exact). Pe langa infor
matiile oferite de vorbitori (Vlad Stoica, Cristian Margarit, Steven van Groningen, Vlad Dulea sau Cristi China – Chinezu) de mare folos mi s-au parut cele oferite de ceilalti participanti, informatii practice despre cum sa abordezi antrenamentul si competitiile pe diferite discipline. Desi aceste discutii nu tin locul unui program de antrenament “custom” am stat de vorba cu Gabi Solomon despre cum sa iti imbunatatesti performantele, iar el mi-a povestit cum sa folosesti in acest scop un ceas de antrenament – vazusem cateva, in oferta Aventuria sunt prezenti doi furnizori de renume, dar eram curios sa aflu care sunt avantajele folosirii unuia in antrenamentele mele.
Un astfel de dispozitiv consta intr-un ceas aparent obisnuit, de mana, care preia pulsul de la un transmitator ce se monteaza pe corp, pe torace. Poate avea pe langa cronometru si un GPS cu care sa iti masori viteza sau sa inregistrezi traseul.
De mentionat ca sporirea performantelor se bazeaza pe imbunatatirea fluxului sangvin ca mod de a alimenta muschii cu mai multa energie. Plecam de la faptul ca inima este un muschi care are o anumita capacitate de pompare, data de volum si frecventa. Se pare ca exista o frecventa maxima a inimii, specifica fiecarui individ, care poate fi determinata in efort si ar trebui sa fie aproximativ 220 minus varsta. Deci nu putem face inima sa pompeze mai multa hrana marind frecventa, ci imbunatatind volumul, astfel incat sa impinga mai mult sange la fiecare bataie.
Odata determinata frecventa maxima, trebuie sa tii cont de 3 plaje ale pulsului, in functie de obiectivele pe care le urmaresti in efort. Tot ce se incadreaza sub 50-55% din frecventa maxima este efort inutil. Peste aceasta frecventa, in plaja 55-65%, este zona de refacere sau relaxare, folosita pentru tranzitia spre repaos dupa o competitie sau dupa un antrenament intens. Este si plaja in care pierzi din greutate, organismul folosind lipide pentru sustinerea efortului.
Plaja urmatoare, intre 65% si 85% e folosita pentru cresterea rezistentei. Gabi imi spunea ca el se antreneaza pe la 80% si ca ignora informatiile GPS ale ceasului, cum ar fi distanta parcursa, minute/km etc. Aceste informatii sunt folosite doar in competitie, in corelatie cu bornele de pe traseu, pentru a-si controla timpul catre care tinteste in cursa respectiva.
La 85% din pulsul maxim este pragul dintre efortul aerob (de lunga durata, realizat in prezenta oxigenului) si efortul anaerob, in care organismul foloseste alte substante pentru efort, genereaza acid lactic si se desfasoara pe o durata scurta, cum ar fi un sprint pe suta de metri, o depasire pe bicicleta sau o secventa de ascensiune.
Peste pragul de 85% incepe zona de efort anaerob, descrisa mai sus. Utila pentru cresterea vitezei si capacitatii pulmonare.
Acum ca stii cum sa te antrenezi, un ultim pont: de unde stii ca ti-a crescut capacitatea de efort? Stiintific, ar trebui sa iti urmaresti pulsul minim – pe care ti-l iei dimineata, la trezire, de preferat in pozitie orizontala. Daca aceasta valoare scade in timp, e datorita cresterii capacitatii inimii de a pompa mai mult sange la o bataie.
Simplu, nu? Spor la antrenament!
Interesant articolul! Felicitari!
Nu stiu daca toti cititorii au cunostinte despre metabolismul energetic in organism, despre substraturile energetice, despre clasificarea efortului in functie de aprovizionarea cu oxigen
Pacat ca la acest Cantonament 3.0 a lipsit un medic de Medicina Sportiva! Poate la urmatoarea editie organizatorii vor avea in vedere si acest aspect!
http://www.wisegeek.com/how-do-i-increase-anaerobic-endurance.htm
Health, medicine, fitness, anatomy & sience mai pe intelesul tuturor.
Succes
[...] în limba engleză dar foarte uşor de înţeles şi de către necunoscători, dar şi articolul Cum te antrenezi cu un ceas de antrenament! Succes, şi burta jos [...]